Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

ÇOCUKLARA KİTABI TANIŞTIRMA

0

tavsiye-melekleri-defne-ongun-müminoglu

Sıfır Kilometre Bızdıklar sitesinin kurucusu ve aynı zamanda eğitici, öğretici ve eğlendirici çocuk kitabı serisi ‘’Burcu ve Berk ile’’nin annesi Defne Ongun Müminoğlu’nun minik Melekleriniz için birbirinden değerli kitap #tavsiyesi var;

Kitap dünyası beni her zaman çok heyecanlandırmıştır. Bir kitabevine gidip – özellikle de bu, küçük, her yerden kitap fışkıran bir kitabevi ise daha da güzel – saatlerce kitapları karıştırıp, koklayıp, kucak dolusu kitapla oradan ayrılabilirim. En acımadığım harcama kitaba yapılan herhalde. Öte yandan, istatistikler kitap okumayan bir toplum olduğumuz konusunda hemfikir. Peki nasıl oluyor da arada benim gibi kitap sevgisi yoğun kişiler çıkıyor?

Ben bunu küçük yaşta kitapla tanışmaya bağlıyorum. Eğer anneniz, babanız kitap okumaktan keyif alıyorsa, evinizin her boş alanında kitaplar varsa, sizin kitap seçimlerinize destek oluyor, doğru ve yaşınıza uygun kaynaklara sizi yönlendirebiliyorlarsa, birlikte olduğunuz anlarda sohbet konularından biri kitaplar olabiliyorsa, o zaman tereddütsüz kitap seven bir yetişkin oluyor, bu özelliğinizi de farkına bile varmadan kendi çocuklarınıza aşılıyorsunuz.

İşte bu yüzden,  miniklerimizi yetiştirirken, bebeklik döneminden itibaren yaşlarına ve bulundukları döneme uygun kitaplarla onları tanıştırmak, sağlıklarına dikkate etmek kadar önemli. Minicikliklerinden itibaren onları kitabevlerine götürmek, bunu keyifli bir aktivite hâline getirmek, varsa okuma etkinliklerine (yine yaşı için uygunsa) katılmasını sağlamak onları bu alanda desteklemek için en temel adımlar.

Tüm bunları bir aile etkinliği hâline getirdiğinizde ise, işte o zaman kazanmamanız mümkün değil!
Gelelim yaş  dönemlerine göre önerilerime…
O kadar güzel seçenekler var ki… Bahsetmediğim kitaplara haksızlık etmiş olacağım

0-1 yaş dönemi için:

Sesli, çıngıraklı, dokusu olan, yani miniğinizin elini değdirdiğinde hışırtı sesi duyabildiği, bezden yapılmış ama içerisinde farklı malzemelerle çeşitli yüzeyleri tanıyabildiği kitapları tercih edebilirsiniz. Ayna görevi gören sayfaları olanlar kendisini tanıması için de faydalı olacaktır.

0-1 yaş kitap

Banyoda ıslanmayacak şirin kitaplar yine hem banyo keyfinize keyif katacak, hem de kitapla tanışmak için bir vesile olacak. Kartondan yapılmış kartlarla tanışma yine bu dönem için güzel bir seçenek.

0-1 yaş

1-3 yaş dönemi için:
Çocukların en hızla geliştikleri bu dönemde, tek tip kitap yeterli olmayacak tabii ki. Bu dönem tanışmanın devamı, keşif dönemi.

Büyük, renkli, kartondan yapılma, dayanıklı ve temel konularda bilgi veren kitapları seçmenizi öneririm. Ağızlarına götürme, sayfaları çekiştirme durumunda panik olmamanız için dayanıklı kitaplarla işe başlamakta fayda var.

Temel konular derken, hayvanlar, taşıtlar, aileler, yiyecekler, doğa gibi konuların anlatıldığı, büyük harflerle ilgili resmin altına ne olduğunun yazıldığı kitaplar, hareketli, içerisinden ayrı bölümler çıkan (pop-up tarzı), altı tekerlekli, sesli kitaplar özellikle bir ve iki yaş için  çok uygun.

1- 3 yaş kitap

Yine bu yaşta büyük kartlar kavramlarla tanışmalarını sağlayacak yardımcı kaynaklar.

1-3 yaş

Üç yaşa yaklaştığınızda basit ama güzel ve olumlu mesajlar veren kitaplara yönlenebilirsiniz.

Benim favorim “Aç Tırtıl”. Bu kitaba bayılıyorum. Çünkü içerisinde hem eğlenceli bir sunum var, hem de doğru beslenmeyle ilgili çok güzel bir mesaj veriyor. Üstelik yavaş yavaş sayı saymaya da başlatıyor.

Aç_Tırtıl_kitap_kapağı

Hatta bu kitabın üç boyutlusu da çıktı.

ac_tirtil_ucboyutlu
4-6 yaş dönemi  için:

Artık seçenekleriniz daha da artıyor. Hem masalsı anlatımlı kitaplar içerisinden seçebilirsiniz, hem de eğitici kaynaklara yönlenebilirsiniz. Yeni yeni okumayı öğrenen bızdığınıza rahat okuyabileceği, büyük puntolu yazılar olan kitaplardan alabilirsiniz.

Beni çok duygulandıran bir kitap “Bil Bakalım Seni Ne Kadar Seviyorum”. Bir anne tavşanla bebeğinin sevgi yarışını anlatıyor. Kim  kimi daha çok seviyor. Yarışta uykuya dalan minik tavşana son cümleyi söyleyen anne yarışı kazanıyor.

Bir diğer çok tatlı, çok derinden mesaj veren kitap ise “Kütüphanedeki Aslan”.  Hikâye gerçekten harika. Görseller de aynı şekilde. Bununla birlikte hem kurallara uymanın önemli olduğunu, hem de gerekli olduğunda kuralların esnetilebileceğini çok duygusal bir hikâye çerçevesinde anlatıyor kitap.

kutuphanedeki_aslan

Tamamiyle bilgi aktarmaya odaklanmış o kadar güzel kitaplar var ki…
Mesela “Keşfedin Sanat”. Sanatı pencereli tasarımıyla çocuklara keşfettiriyor. Sanatla tanışmanın ilk adımlarını çocuklar keyifle atıyor.

KESFEDINSANAT

“KEŞFEDİN” başlığı altında daha pek çok kitap var.
Yine soru-cevap şeklinde bilgi aktaran “Sor Bakalım”  serisi var. Bu seri farklı başlıklar altında, ele aldığı konuyla ilgili sorulabilecek sorulara cevap arıyor. Her soruya ilk cevabı “Doktor Abuksabuk” veriyor. Ardından, “Profesör Aklıçabuk” gerçek cevabı veriyor. Çok şirin çizimler ve eğlenceli anlatımıyla tekrar ve tekrar okunabilecek kitaplar.

sor_bakalim

6-8 yaş:
Artık farklı tarzda kitaplara geçilebilirken, çocuklar bazen daha önce okudukları kitaplara geri dönmek isteyebiliyorlar. Yani altı yaşına geldi diye hemen  beş yaşında aldıklarınızı kütüphaneden kaldırmayın.
Biraz arkadaş ilişkileri ile ilgili kitaplara yönelinebilir bu dönemde.Benim  çok sevdiğim bir seri bir süredir Türkçe olarak kitabevlerinde. Bu kitaplar çocuklara farklı durum ve ortamlardaki önemli değerleri anlatıyor. İngilizce öğrenen bir çocuğa orijinallerini edinmenizi tavsiye ederim. Hem öğrenmekte olduğu lisana katkınız olmuş olur, hem de bu arz kitapların orijinal anlatımlarının daha etkili olduğu kanısındayım.

dogruyu_soyluyorum

Farklı kitap, farklı anlatımlar ve yazım şekilleri ile tanışırken şiir de bunun bir parçası. Reçelli Şiirler’i bu anlamda çok seviyorum.

recelli_siirler

Okumayı ilerletme dönemindeki çocuğunuza kitap okumayı lütfen bırakmayın. Çünkü sizinle şöyle bir kanepeye yerleşip, kucak kucağa okunan kitabın sadece “kitap okumak” olmadığını, bunun çok kuvvetli bir iletişim şekli olduğunun lütfen farkında olun.

Çocuklar 7, 8 yaş itibariyle hem resimli, hem de biraz daha kalın kitaplara yönlenmeye başlıyorlar.
“Sakar Cadı Vini”yi daha küçük yaşlarından resimli kitaplarından tanıyan çocuklara, onun daha kalın, daha az görselli kitaplarını sunabilirsiniz.

sakar_cadi_vini

 

“Kötü Kedi Serisi” 7 yaş itibariyle keşfedilecek çok eğlenceli kalın kitaplardan. İçerisinde bol siyah-beyaz çizim olan, son derece komik bir kediyi ve onun hayatını anlatan bir kitap.

kotu_kedi

8 yaş ve üzeri:
Artık çocuğunuz kalın kitaplara gömülmekten hoşlanacak. Yine de içeriği zengin resimli kitaplardan kendini hemen arındırmayın. Arada seçenek olarak onları da okuyabilir(siniz)

insan_vucudu
“İnsan Vücudu Nasıl Çalışır?” kitabı bir maketle birlikte geliyor. Maketin en güzel tarafı birleştirmek için hiçbir ek malzemeye ihtiyaç yok. Sadece numaraları birleştiriyorsunuz ve karşınızda kocaman bir insan iskeleti. Kitabın kendinde ise bölüm bölüm insan vücudu anlatılmış. 8-9 yaşındaki bızdığınız arkadaşlarıyla birlikte bu maketi rahatlıkla yapabilir ve organları hep birlikte keşfedebilirler.

“Böyle de Kitap mı Olur!” son derece esprili bir dille yazılmış, çocukların kendileri ile özdeşleştirebilecekleri bir kitap. Artık giderek çizimler azalıyor, dikkat! Fakat içeriği sade, eğlenceli ve anlaşılır bir dille yazılmış olan kitaplarda çocuklar artık (yani bu yaştan itibaren) illa görsel çok olsun istemeyebiliyorlar. “Böyle de Ödev Mi Olur!” yine aynı serinin ilki. (Memo’nun Hayatı ve Eserleri serisi)

böylede ödev

“Küçük İnsanlardan BÜYÜK SORULAR Hayli Mühim İnsanlardan BASİT CEVAPLAR” çok farklı bir kitap. Çocukların sıklıkla sordukları, biz ebeveynlerce basit gibi görünen sorulara, o konunun uzmanları cevaplıyor. Mesela “Rüyalar nasıl yapılır?” sorusuna Alain de Botton cevap veriyor. “Gezegenler neden yuvarlaktır?” sorusunu Profesör Chris Riley cevaplıyor,…

kucuk_insanlardan

Daha o kadar çok kitap var ki… İleriki dönemlerde çocuklarınız kitaplarını tamamiyle kendileri seçecekler. Bence yine de bu dönemlerde ne okuduklarıyla ilgilenmeniz, o kitapları sizin de okumanız iletişiminiz  açısından çok faydalı olacak.

Bazı klasikleri de ilerleyen dönemde çocuklarınızla  tanıştırmayı ise bence yapılacaklar listenizden hiç çıkarmayın 
Keyifli keşifler

Sevgili Defne Ongun Müminoğlu‘ birbirinden güzel #tavsiyeleri için çok teşekkür  ediyoruz:)продвижение

Paylaş.

Yorum Yazın