Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Düzenli Kitap Okumanın Faydaları

0

Ülkemizde pek de ilgi görmeyen okuma alışkanlığı, özellikle erken yaşlarda kazanıldığında kişiliğimiz ve kapasitemiz üzerinde büyük etkiler yaratıyor. Kitap okuyanların ülke nüfusunun yalnızca %4.5’i olduğu da düşünüldüğünde, genç nesillere okuma alışkanlığı kazandırmanın önemi ortaya çıkıyor.

Sanatın görsel dallarından farklı olan edebiyat, kişinin hayal dünyasını ve yaratıcılığını da geliştiriyor. Gelin hep birlikte düzenli kitap okumanın faydalarını inceleyelim.

Kitap Okumanın Kişiye Etkileri

Beynimizin okumaya verdiği tepki, diğer aktivitelerden oldukça farklıdır. Kalın bir roman ya da basit bir kitapçık fark etmeksizin, okuma esnasında beynin görüş, dil ve çağrışımsal öğrenme alanları iletişime geçerek çalışmaya başlar. Bu sayede beyin, diğer zamanlarda aktive edemediği bölgeleri de kullanmış olur.

Beynin bu faaliyeti, Alzheimer gibi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olurken anlama kapasitesinin de azalmasını engeller. Yapılan araştırmalar, düzenli okuma alışkanlığına sahip kişilerin beyin fonksiyonlarının diğerlerine göre %32 daha yavaş azaldığını göstermektedir.

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan stres, düzenli kitap okuyan kişileri daha az etkiler. Stresin zararlı etkilerinden kurtulmak için ilginizi çeken bir konuda yazılmış kitapları tercih edebilirsiniz. Bu sayede kitap okuduğunuz süre boyunca beyniniz, kitaba odaklanarak diğer konuları göz ardı edecektir.

Konuşma ve iletişim becerileri açısından da düzenli okumanın büyük faydaları vardır. Kitap okuyan kişiler, farklı ifade yöntemleri ve kelime dağarcıkları bakımından diğerlerinden daha ileridedir. Özellikle çocukluk çağında okunan kitaplar, çocuğun dil becerilerini ve kendini ifade etme şeklini doğrudan etkilemektedir.

Düzenli Kitap Okumanın Faydaları

Düzenli okumanın, sosyal yaşantımız üzerinde de birçok faydası vardır. Özellikle roman tarzındaki eserler, kurgu içerisindeki farklı kişilerin bakış açılarını anlattığından empati yeteneğimize büyük katkı sunar.

Hayatta karşılaştığımız sorun ve problemler ile ilgili farklı çözüm yolları bulmamızı da sağlayan kitaplar, kişinin kendisini daha iyi tanımasına ve kendisi için doğru hedefleri belirlemesine de yardımcı olur.

Görsel sanatların aksine, okuma sırasında kendi yaratıcılığımızı kullanmamız gerekir. Bir roman okuduğunuzda, karakterlerin anlatılan özelliklerini belirleyerek gözünüzün önünde canlandırmayı deneyin. Bu sayede beynin yaratıcı fonksiyonlarını da kullanmış olacaksınız. Bu canlandırma, özellikle çocukluk çağında teşvik edilmelidir.

Paylaş.

Yorum Yazın