Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Ebeveynler Çocuklarına Yaşananları Nasıl Anlatmalı?

0

Uzman Klinik Psikolog Nursel Akhan, son günlerde yaşadığımız acı olaylardan çocuklarımızın etkilenmemesi için yapılacaklar hakkında tavsiyelerde bulunuyor;
Canlı bomba, saldırı, terör, patlama, savaş, kayıp, tehlike, ölüm… Günlük hayatımıza işlemiş olan bu kelimeleri duyunca biz yetişkinler bile irkilmemize mani olamazken çocukların küçük dünyasında neler oluyor acaba? Ebeveynler çocuklarına yaşananları nasıl anlatmalı? Çocuklarının yanında ruhsal olarak nasıl var olmalı?

  • Maalesef ki yaşananlar saklanacak türden olaylar değil. Bu nedenle çocuğunuzun yaşananları kitle iletişim araçları veya kontrolünüz dışındaki kimseler yerine sizden duyması en iyisi.
  • Yaşananları kısa ve net bir şekilde anlatın. Çocuğu daha fazla travmatize etmemek için abartılı anlatımdan kaçındığınız gibi yaşananları küçültmeye ya da önemsemiyormuş gibi görünmeye de çalışmayın.
  • Sakin olmanızda fayda var fakat bu duygularınızı saklamanız anlamına gelmiyor. Yaşananlar karşısındaki duygularınızı (üzüntü, korku gibi) çocuğunuzla paylaşın. Bu sayede onu, duygularını rahatça ifade etmesi yönünde cesaretlendirmiş olacaksınız.
  • Çocuklar bu gibi yaşantılara farklı cevaplar verir. Eğer çocuğunuz yaşananlarla ilgili soru soruyorsa dürüst, kısa ve açık bir şekilde cevaplandırın. Cevaplamaz ve bu konuda konuşmaktan çekinirseniz çocuğunuz algılayabildiğinin ötesinde tehlikeli bir durumun var olduğunu düşünebilir. Eğer çocuğunuz yalnız kalmayı tercih ediyorsa buna müsaade etmekte fayda var fakat her zaman onun yanında olduğunuzu, konuşmak veya paylaşmak istediği zaman nerede olacağınızı, sizi nasıl bulabileceğini söyleyin.
  • Çocuğunuzun, sizin ve diğer tüm kimselerin güvenliği için gerekli tedbirlerin alındığını örneklendirerek anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun kitle iletişim araçlarına ulaşımının sizin kontrolünüz dâhilinde olmasına önem verin. Nerden nasıl bir fotoğraf/video/açıklama gelecek bilemeyiz.
  • Süreç içinde çocuğunuza zaman ayırın. Onu dinleyin ve onunla konusun. Unutmayın ki yaşananlardan sizin nasıl etkilendiğiniz de onun için çok önemli. Siz ne kadar endişeliyseniz, korkuyorsanız, üzgünseniz inanın ki o kat be kat daha yoğun bir şekilde bu duyguları yaşıyor. Bu nedenle kendinizi sakinleştirmek çok önemli.
  • Bu süreçte duygusal açıdan onun yanında olmanız ve onun bunu hissetmesi güçlü başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlayacak. Bunu unutmayın lütfen…

Bu tür yazıları okumamıza gerek kalmayacak günlere…

Nursel Akhan

Uzman Klinik Psikolog

Paylaş.

Yorum Yazın