Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Etkinlik Tavsiyesi: Cevher Sergisi

0

sadberk-hanım-müzesi

Hafta sonlarında kalabalık ve gürültülü AVM’lerden sıkılan Tavsiye Meleklerimiz için denize nazır harika bir önerimiz var! Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, 17. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuyumculuk zevkini yansıtan eserlerin yer aldığı ‘Cevher’ sergisinin kapılarını açıyor. 

Osmanlı İmparatorluğunun tüm dünyayı hayran bırakan ihtişamını yalnızca televizyon dizilerinden değil, çıplak gözlerle görmek tarifi zor duygular yaratıyor. Muhteşem bir işçilik ve birbirinden değerli taşlarla süslenen tarihi eserler Sadberk Hanım Müzesi’nde kusursuzca sergileniyor.

Sadberk Hanım Müzesi Cevher Sergisinde sergilenen eserlerden bazılarını siz Tavsiye Melekleri için inceledik. İşte göz kamaştıran sergiden detaylar…

1) Kemer Tokası

1447764199_resim_1

Koleksiyonun erken tarihli eserlerinden olan ve 16. yüzyıl sonuna tarihlenen altın kemer tokası Osmanlı klasik dönem kuyumculuk zevkini en iyi şekilde yansıtan örneklerdendir ve yeşim paftaların üzerine altın tellerden oluşan yapraklı dallar ve çiçek biçimli yuvalara kakılan lâllerle süslüdür. Osmanlı döneminde kadın ve erkek giyiminde giysinin önemli bir tamamlayıcısı niteliğinde olan ve genellikle deri ya da dokumadan olan kemerler önden toka ile bağlanır, hali vakti yerinde olanlarınki kıymetli taşlarla bezenirdi. Yeşimin yanı sıra altın, gümüş, tombak (yaldızlı bakır), sedef ve fildişinden yapılabilen kemer tokalarının bezemelerinde kazıma, kabartma teknikleri ile elmas, zümrüt, yakut, firuze gibi taşlar ve inci, mercan, cam boncuk en çok kullanılan malzemelerdendi.

2) Hazinedar Çantası

?????????????????????????????

Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonunda yer alan ve saray hareminin en yüksek görevlisi olan bir hazinedar ustaya ait olan çanta, Osmanlı dönemi hazine teşkilatlanmasındaki uygulamaları yansıtan çarpıcı bir örnektir. Sultan II. Abdülhamid döneminden bir hazinedar ustasına ait olan bu çanta, tuğralıdır ve deri üzerine kadife kaplı olup gümüş aplikelerle süslenmiştir. Merkezindeki gümüş plakada ta’lik hatla eski Türkçe “Devletlü Hazinedar Usta” ibaresi ve H.1311/M.1893-1894tarihi bulunan bu görkemli eser, Osmanlı’nın son döneminde haremin altınlarının ve mücevherlerinin hazinedar usta tarafından korunaklı bir şekilde taşınması için yapılmıştır.

 

3) Engolpion

 

1447764199_resim_3

Sergide yer alan ve İstanbul işi olan murassa piskopos pandantifi (engolpion) çift başlı kartal biçimindedir ve üzeri mine, yakut, zümrüt, necef, lâl, inci ile süslenmiştir. 17. yüzyılda Osmanlı tebaasının Hıristiyanlık dinine mensup olanların kullanımı için yapılmıştır.

 

 

4) Kahve –Tatlı ikramı

1447764185_resim_4b

Sergide yer verilen bir diğer eser grubu Osmanlı döneminde kahve ikramı için özel olarak hazırlanan tatlı takımları ve fincan zarflarıdır. Bu eserlerin bir kısmı Osmanlı pazarı için Avrupa’da üretilmiştir. Sergide mineli ve murassa (değerli taşlarla bezeli) örnekleri bulunan fincan zarfları Osmanlı döneminde kahve içerken elin yanmaması için kullanılmaktaydı. O zamanlar kulpsuz olan küçük boyutlu porselen fincanlar, zarfların içine yerleştirilir ve kahve bu şekilde içilirdi. 16. yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman döneminde tanınmaya başlanan kahve, kısa sürede Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiş ve Osmanlı toplumunun her kesimine yayılmıştır. Bir Osmanlı evinde misafire mutlaka kahve ikram edilirdi ve bu önemsenen ikramın beraberinde adeta bir tören halini alan birtakım uygulamaları olurdu. Osmanlı sarayında ve evlerinde kahve ikramını zenginleştirmek için ikramdan hemen önce reçellikler, şekerlikler, lokumluklar ve şerbet bardakları içinde tatlı verilmesi önemsenirdi. Sarayda yapılan karşılama töreninde özellikle elçi ve yabancı delegeler ağırlanırken, ikram esnasında kullanılan tatlı takımlarının ihtişamı misafirleri olduğu kadar ev sahibini de yüceltirdi.

 

 

Sadberk Hanım Müzesi’ni ziyaret etmek isteyenler toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirler.

Müzenin ziyaret Saatleri : 10.00-17.00 arası

Kapalı Gün: Çarşamba – 1 Ocak – Dini Bayramların Birinci Günleri

MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Tam bilet: 7 TL

İndirimli bilet: 2 TL (öğrenci ve öğretmen)

İndirimli bilet: 5 TL (Koç Ailem kartı, Müzekart+ ve Museum Pass sahipleri)

Paylaş.

Yorum Yazın