Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Hoşgeldin Hıdırellez

0

 

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan  biridir. Hıdrellez bahar bayramı niteliğinde kutlanan mevsimlik bayramlarımızdandır. Türk kültürü içinde canlılığını koruyan geleneklerden biri de “Hıdrellez”dir. Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin topluca katıldığı, kutladığı, bir takım ritüalleri yerine getirdiği bir bahar bayramıdır. Bu tarih kışın bitişi yazın başlangıcı, yılbaşı olarak kabul edilir. Rûz-ı Hızır (Hızır’ın günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdrellez şeklini almıştır.

Hıdırrellez de Neler Yapılır ?

Hıdırellez gecesinde ateş yakılır ve ateşin üstünden 3 kere dilek tutarak atlanır.Nazarın yok olacağı ve tutulan dileğin kabul olacağına inanılır.

  • Kağıdın ya da taşın üzerine dilekler yazılır, çizilir.Gül ağacının altına asılır,
  • Gül ağacının altına açık cüzdan bırakılır, bolluk ve bereket için,
  • Hiçbirşey dalından koparılmaz,
  • Evde bulunan bakliyatların kapakları açık bırakılır,
  • Evdeki her kişi için 7 adet fasulye ya da nohut ekilir,başlarına gelecek kötülükleri engelleyeceğine inanılır.
  • Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır.
  • Çocuğu olmayan kadınlar gül dalına veya ağaç dalına salıncak kurup, içine oyuncak bebek bırakır.

Eski  Hıdırellez Ritüelleri

“5 Mayıs gecesi dileği olanlar için taze soğanın iki yaprağını uçlarından eşit olarak kesilir. Uçlardan birisine iplik bağlanıp dilek tutulur. Ertesi gün iplik bağlanan yaprak uzamışsa tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılır. – “

Niyet Çömleği” hazırlanır. 5 Mayıs günü bir çömleğin içine bekar kızlardan toplanan yüzük, kolye, boncuklar vb. konur. Çömleğin içerisi su ile doldurulur. Çömleğin ağzına yeşillik konur, üzeri kırmızı yemeni ile örtülüp, bir kilit ile kilitlenir ve bir gül ağacının dibine saklanır. Ertesi sabah kızlar toplanırlar. Çömleğin başına genç bir kız oturtulur. Kısmetinin açılması dileği ile kilit kızın başında açıldıktan sonra sıra ile maniler söylenerek çömlekten eşyalar çıkarılır.

Yapılan bu törenin kızların kısmetlerini açmada etkili olduğu düşüncesi, bitki ruhunun, yaşam üzerinde de hızlandırıcı ve bereketlendirici bir etkiye sahip olduğuna inanılır. “

 

Kaynak: http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/erman_artun_turk_halk_kulturunde_hidrellez.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş.

Yorum Yazın