Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

İzlenmesi Gereken 10 Yeşilçam Film

0

Yeşilçam, sinema tarihimizin en hareketli ve üretken dönemine verilen isimdir. Günümüzde Türk sinema sektörü için zaman zaman kullanılmaya devam etse de; Yeşilçam ismi genellikle 1990’a kadar yayına giren filmleri belirtmek için kullanılır.

Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen ve Halit Akçatepe gibi isimleri sektöre katan Yeşilçam; absürt filmlerden aşk destanlarına kadar birçok türde eser üretmiştir.

İzlenmesi gereken pek çok eser üretilmesine rağmen, bazı filmler diğerlerine kıyasla çok daha fazla ses getirmiştir.

Hababam Sınıfı Serisi (1975-1978)

Haylaz ve tembel bir sınıf dolusu öğrencinin lise yıllarını konu alan film, aslında eğitim sistemimizin acı bir eleştirisidir. Disiplinli ve zeki Mahmut Hoca’nın yanı sıra Hafize Ana’da serinin temel karakterlerindendir.

Şaban Oğlu Şaban (1977)

Hababam Sınıfı serisi, Banker Bilo ve Tosun Paşa filmlerini de yöneten Ertem Eğilmez imzalı film; çalgıcılık yapan iki gencin şans eseri azılı bir suçluyu yakaladıktan sonra gizli polis yapılmasıyla başlıyor.

Selvi Boylum Al Yazmalım (1978)

Yeşilçam’ın en sevilen filmlerinden bir diğeri de Selvi Boylum Al Yazmalım. Başrollerinde Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın olduğu film, kamyon şoförü olan İlyas ile Asya’nın acı dolu aşkını konu alıyor.

Züğürt Ağa (1985)

Haraptar köyünün ağasının kuraklık ve ekonomik nedenlerle her şeyini satarak İstanbul’a göç etmesini anlatan filmde feodal yapının çöküşü ele alınıyor. Şener Şen’in başrolünü üstlendiği filmde Erdal Özyağcılar ve Füsun Demirel de rol almakta.

Gelin (1973)

Göç sorununa değinen bir diğer eser olan Gelin, Düğün ve Diyet üçlemesinin de ilkini oluşturuyor. Hülya Koçyiğit’in başrolünde olduğu film, Yozgat’tan İstanbul’a göç eden bir ailenin hastalık ve ticaret arasında bir seçim yapmak zorunda kalmasını konu alıyor.

Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Bir cezaevinde yaşayan Barış’ı merkezine alan film, Oscar ödüllerine aday adayı da olmayı başarmıştır. Bir çocuğun gözünden cezaevindeki hayata bakış atan film, sinema tarihimizin en önemli eserlerinden biridir.

Yol (1982)

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı film, sinema tarihimizin en cesur filmleri arasındadır. Hapiste olduğu dönemde çekilen filmin yönetmeni Şerif Gönen’e bilgi veren Yılmaz Güney, sinema tarihimizin en önemli isimlerinden biridir. Filmin Türkiye’de gösterimi yasaklanmış ve 17 boyunca bu nedenle vizyona girememiştir.

Cezaevinden izne çıkan 5 mahkumu konu alan film, Cannes’ta verilen en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanmıştır.

Paylaş.

Yorum Yazın