Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

KARADENİZ’İN VAZGEÇİLMEZ 5 LEZZETİ

0

Bizimki gibi bir coğrafyada bulunabilecek yemeklerin sayısı da bir insan hafızasının sınırlarını zorlayabilecek çeşitliliktedir. Bu nedenle bu geniş coğrafya içerisinden seçtiğimiz Karadeniz bölgesinin birbirinden leziz tatlarından birkaçını sizlere #tavsiye edeceğiz.

Hamsili Pilav
tavsiye-melekleri-hamsili-pilav

Aslına bakarsanız fazla söze gerek yok. Karadeniz denildiğinde gerek Trabzon gibi liman şehirlerinden, gerek doğasında bolca bulunan su yaşam alanlarından ötürü akla gelen balık, bölgenin vazgeçilmez bir unsurunu oluşturur. Balık türleri arasında ise özellikle hamsinin yeri Karadeniz için apayrıdır. Turşusundan, ekmeğine; çorbasından, yemeğine kadar çok sayıda alternatifi bulunan bu lezzetin en sevilen servislerinden biri kuşkusuz hamsili pilavdır. Etrafı nar gibi kızarmış hamsilerle çevrili, isteğe göre baharat çeşitleriyle zenginleştirdiğimiz pilavı, henüz tavada pişerken ki haliyle bile bir an önce yemek için sabırsızlanacaksınız. Şayet bu enfes yemeği henüz tatmadıysanız daha fazla vakit kaybetmeyin derim.

Karalahana Çorbası

tavsiye-melekleri-karalahana-corbasi

Yeşiliyle ünlü Karadeniz’in sahip olduğu bitki örtüsü yalnızca doğal güzellik oluşturmakla kalmamış aynı zamanda, birbirinden farklı bitki türleriyle bölge insanı için besin kaynağı oluşturmuştur. Bölge içerisinde varolan söyleyiş farklılıkları karalahanın da ‘’pancar’’ olarak isim bulmasını sağlamıştır. Pancar çorbası, Karadeniz’de bolca kullanılan mısır unu katılarak yapılır. Pancarı ilk kez tadacak birisi için tencereye giren ot, un, su gibi malzemelerin bir süre sonra üzerinde buharı tüten ve tadanlara parmaklarını yedirten bir lezzete nasıl dönüştüğü açıklaması güç bir konudur. Benim de bayıldığım bu lezzeti sizin de tatmanızı kesinlikle #tavsiye ediyorum. Üstelik, biz kadınların bayılacağı nokta , hem çok lezzetli hem de sağlıklı bir besin olması.

Mısır Ekmeği

tavsiye-melekleri-misir-ekmegi

Karadeniz’de sınırlı da olsa üretimi yapılan mısır, ilk haliyle tüketildiğinden çok , genellikle tanelerine ayrıldıktan sonra çuvallanıp eski taş değirmenlere götürülüp öğütülür. Üretilen mısır unu ise az önce sözünü ettiğimiz karalahana çorbası gibi onlarca farklı yemekte kullanılarak kendine özgü bir tat yakalanmasını sağlar. E haliyle bu kadar tatlı bir besini de farklı ürün karıştırmadan kendine has bir biçimde tüketmek de mümkün. İşte yemeklerin yanında tüketilen, yoğurda veya ayrana doğranarak yenilen, fasulye turşusu ile yemeği yapılan mısır ekmeği de bölgenin vazgeçilmezleri arasındadır. Düşük bir ihtimalde olsa mısır ekmeğiyle henüz tanışmayanların ilk fırsatta bu lezzeti tatmalarını #tavsiye ediyorum.

Laz Böreği
tavsiye-melekleri-laz-böregi

Karadeniz mutfağı, her ne kadar sebze ağırlıklı olsa da, hiçbir yörenin sofrasından tatlısız kalkılmadığı gibi Karadeniz sofrasından da tatlısız kalkılmaz. Karadeniz’in tatlısı Laz böreği de kaymağından tereyağına her biri başlı başına birer lezzet olan malzemeler kullanılarak yapılır. Henüz yememiş kişilerin, Laz böreğini tatlı değil de adından dolayı börek zannettikleri notunu da düşmeden geçemeyeceğim. Tatlı, önünüze konulduktan itibaren aldığınız her çatalın ağzınızda nasıl eriyip gittiğini anlamayacaksınız. Yufka, hazırlanan muhallebiyi öyle güzel emiyor ki ağzınıza sakız kıvamındaki muhallebiden başka hiçbir pürüz dokunmuyor. Karadeniz’in biricik tatlısını denemenizi size de muhakkak #tavsiye ediyorum.

Turşu Kızartması/Kavurması
tavsiye-melekleri-tursu-kizartmasi

Turşular, genellikle sınırda lezzetlerdir. Ya sevilirler ya da tercih edilmezler. Ben de turşuyu sevenler grubunda olduğum için kızartma ya da kavurma diye ayırmak istemedim ve iki çeşidini de sizlere #tavsiye etmek istedim. Kavururken, soğan tercih edilebilir bir lezzetken; kızartması söz konusu olduğunda ise mısır unu olmazsa olmazıdır. Kızartma için hazırlanmış turşuya, isteğe göre havuç rendelenip katılarak da ayrı bir tat verilebilir. İki çeşit yemekte de turşunun o bildiğiniz ekşi tadını aklınızdan çıkarın, çünkü bu lezzetler alıştığınız sınırların çok ötesinde. Bölgeyi bilen ve bu lezzetlerin hepsini tadan birisi olarak size özellikle kiraz ve taflan (karayemiş) turşusunu yemenizi #tavsiye ediyorum.

Eğer bu lezzetleri henüz tatmamışsanız kesinlikle bir şans vermelisiniz. Zira, adıyla bile bize keyif veren bir bölgenin sofrasında ne sihirli tatlar vardır kim bilir…

Paylaş.

Yorum Yazın