Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Karne Günü Ebeveynlere Tavsiyeler!

0

Öğrencilerin heyecanla beklediği cuma günü geldi çattı ama bazılarını karnelerinde pek de hoş olmayan sürprizler bekliyor.

Karnesindeki zayıflar nedeniyle kendine güvenini ve öz saygısını yitiren öğrencilere nasıl davranmamız konusunda ise veliler olarak tereddütler yaşıyoruz. Sürekli ders çalışmaya teşvik etmek bir türlü, tatili oyunla geçirip deşarj olmasını sağlamak başka türlü soruları beraberinde getiriyor. Peki ne yapmalıyız?

Öncelikle öğrencilerin bu durumdan keyif almadıklarını hatırlayalım ve Florence Nightingale Hastanesi doktorlarınca verilen bu tavsiyelere kulak verelim…

KÖTÜ KARNENİN SORUMLUSU TEK ÇOCUK DEĞİL
Kötü karnenin tek sorumlusu çocuk değil sonuç olarak çocukla bu sorumluluğu paylaşmak gerekli. Çocuğun okul başarısızlığı hangi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:

  1.  Kişisel özellikler
  2.  Aileden kaynaklanan sebepler
  3. Okuldan kaynaklanan sebepler olarak sıralanabilir.

KİŞİSEL ÖZELLİKLER:
Çocuğun IQ seviyesinin yaşıtlarına oranla düşük olması, öğrenme güçlüğü, depresyon, davranım bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun mevcut olması, bedensel bir engelinin veya rahatsızlığının bulunması görme-işitme kayıpları önem taşımaktadır.

AİLEDEN KAYNAKLANAN SEBEPLER:
Aile içi ilişkilerin nitelikli olması, çocukla iletişim dilinin doğru olması, çocuğun gelişim dönemlerinde zengin uyaran verilmesi, öğrenme ile ilgili çevresel faktörlerin sağlıklı olması, anne-babanın sağlıklı model olması, kültürel seviyenin, ders çalışma ortamının sağlanması, ailenin disiplini, başarıyı olumlu etkileyen faktörlerdir. Ailelerin diğer çocuklarla kendi çocuklarını kıyaslamaları, başarısızlığı sonucu onu yargılamaları ve eleştirmeleri yerine çözüm yolları aramaları en doğru yaklaşımdır.

OKULDAN KAYNAKLANAN SEBEPLER:
Okuldaki eğitim ve öğretim programının çocukların gelişim seviyelerine uygun zenginleştirilmiş programlar olması, öğretmenin bilgi aktarımı, disiplini sağlayabilen araştırıcı, etkili öğretmenlik yetilerine sahip olması gerekmektedir.
Çocuğun akademik başarısı beklenenin altında ise öncelikle bir araştırma yapılmalıdır. Bir çocuk-ergen psikiyatristi ve psikoloğundan yardım alınmalı, çocuk-aile ve okula yönelik bir çalışma düzenlenmelidir.

EN ÇOK YAPILAN HATALAR
En çok yapılan hatalar, çocuğu cezalandırmak, tehdit etmek, diğer çocuklarla kıyaslamak, korkutmak, kişiliğine yönelik saldırılardır. Bu davranışlar çocukta suçluluk duyguları oluşturabilir ya da çocukta savunmalar gelişebilir. Uyum ve davranış sorunları da ortaya çıkabilir. Yani tabloya başka sorunlar eklenebilir.

NE YAPILMALI?
Çocuğu bu süreçte yalnız bırakmak değil, ona her durumda değer verdiğimizi hissettirmemiz, sorun varsa soruna yönelik tedbirler almamız gerekmektedir.
Yarım dönem boyunca çocuk başaramadığını tatilde başaramaz. Çocuktan tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek, ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olacaktır.
Tatil, tatil gibi yaşanmalıdır. Özel destek gerektiren durumlar dışında, genel bir tekrar, kitap okuma, çok zorlayıcı olmayan çalışmalar yapılabilir.”

Kaynak: https://www.florence.com.tr/saglik-rehberi/karne-kaygisi.html

Paylaş.

Yorum Yazın