Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

LOHUSA DÖNEMİNİ HAFİF GEÇİRMEK İÇİN TAVSİYELER

0

tavsiye-melekleri-asli

Meleklerimizden Rüzgar Erdal’ın biricik annesi ve Kadıköy Anneleri’ni bir araya getiren Kadıköy Anneleri&Kadıköy Moms’ın kurucusu Aslı Altınok Erdal nam-ı diğer Muhtar Anne’nin Tavsiye Meleklerine özel lohusa dönemini hafif geçirmek için kaleme aldığı ‘Lohusa Dönemini Hafif Geçirmek İçin Tavsiyeler’ yazısının devamını sizinle paylaşıyoruz. Bir önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.  İşte Aslı Altınok’un birbirinden yararlı #tavsiyeleri;

6-Üzerinize Olabilecek Farklı Kıyafetler Giymeyi Deneyin (Biliyorum Çok Tiksinç Ama Arada Aynaya Da Bakabilirsiniz, Evet Evet Bunu Başarabilirsiniz!)

Zaten 2 saatte bir emziriyorum, doğru düzgün duşa giremiyorum, varsın süt damlamaktan kolalı hale gelmiş emzirme sütyenim, dizi çıkmış pijamam, yakası bağrı kaymış geceliğim hep üzerimde kalsın. Nasıl olsa uzun süre “icraat“de yok! Ben ettim siz etmeyin a dostlar! Arada, giyinin, süslenin, zaman mı yok? Enerjiniz mi düştü? E canım o zavallı kocanızın yüzü suyu hürmetine saçınızı tarayın bari!

7- Sütünüzün Yetmeyeceği Endişesinden Kurtulun

14 aylık oğlumu halen aktif şekilde emziriyorum ve bu %20 şans, %80 hırs, azim, güç, dirayet, çalışma ve gözyaşı sayesinde oluştu diyebilirim. Bunu başarmamda umutsuzluğa düştüğüm anlarda bana destek olan eşimin çok etkisi var. “zaman, mekan kavramının flu olduğu” dönemlerde, emzirme görevimi başarıyla tamamlayamayacağım endişesi her yanımı sarmıştı. Kulaklarımda çınlayan “Ben zaten sadece iki ay emzirebildim, çok da önemli değil, sütün gelmezse”, “Bu çocuk ağlıyor, demek ki aç, demek ki sütün yetmiyor”, “Sütün gelmesi için hiçbir şey yapmana gerek yok, gelirse gelir, gelmezse gelmez”, “Süt için helvaya, tatlı, sütlüye, baharata, şuna buna aban” sözleri… Bir yandan henüz yeni tanıştığın “buçukluğun” gözleri kapalı meme arayışına yardımcı olmak için “parmakla memeyi it aman burnu kapanmasın, diğer elle C yap aman kahverengi kısmı tam kavrasın” telaşı… Dikişlerin sızlarken üstüne bir de ilk defa bu kadar “hırpalanan” meme uçlarının çatlayıp sızlaması… Ne kadar da da zor, ne kadar da karmaşık… Dünyanın en “doğal” durumu nasıl da insana bir süre işkence gibi gelebiliyor? Tam artık sütümün oğluma yetmeyeceği ve kısa bir süre emzirebileceğim düşüncesine alışmışken eşim “Emzirme Kampı”ndan bahsetti. Kendisinin ofisten bir arkadaşı, ilk çocuğunda bu yöntemi uygulamış ve geri dönüşü oldukça verimli olmuş. Kaybedecek birşeyim olmadığı için biz de uygulamaya karar verdik. Yalnız “Emzirme Kampı”nı başarıyla uygulamak için mutlaka evde sizin haricinizde en az 2 yatılı kişinin daha olması elzem. Zira benim 1 haftalık kamp sürecimde eşim ve annem her anımda hazır ve nazır bulundular. Sütünüzün artımına yardımcı tek şey bol bol emzirmenin yanında: SU! Bol bol su içeceksiniz… Sadece bu kadar… Ne helvalar, ne bitkiler, ne tatlılar, ne hoşaflar… Varsa yoksa su! Kamp sonucunda diyebilirim ki, benim açımdan işin püf noktası önerilenin aksine bebekten ayrı odada yatmaktı. Böylece daha derin uyuyarak hem zihnimi hem de vücudumu yeterince dinlendirebildim. Bende işe yaramayan bir yöntem ise emzirmediğim zamanlarda sağmak oldu. Nedense ilk zamanlarda sağmaktan uyarılmayan göğüslerim kof bir şekilde pompada kalakaldı. Ama Rüzgar’ın dudağına değdiği zamanda 1 hafta sonunda duş fıskiyesi gibi 4-5 delikten fışkırarak çıkıyordu.

8- Fırsat bulduğunuz her an uyuyun

Doğum hüznü durumu ortaya çıktığında istirahat ederek, bebek uyuduğunda uyuyarak, aile bireyleri ya da arkadaşlardan yardım alarak, her gün düzenli duş alıp giyinerek, Bebek uyudukça siz de uyuyun, uyuyamıyorsanız bile dinlenin, mümkünse uyuklamayı/şekerlemeyi öğrenin. Ben gecede kesintisiz 10 saat uyuyamazsam, uykumu almamış sayardım kendimi. Kızım sağ olsun alıştırdı, artık gece uykularımın bölünmesi beni hiç zorlamıyor. Gündüz kısa kestirmelerle telafi edebiliyorum fiziksel açığımı. Zamanla öğreniliyor, alışılıyor. Mümkün olduğu zamanlarda bebeğin yanında uyumayın. Bebeği güvendiğiniz birine emanet edip, ayrı bir odada yattığınızda daha derin uyuduğunuzu fark edeceksiniz. Hormonal bir durum bu. Annenin bütün alıcıları bebeğin kıpırtılarına karşı duyarlı oluyor. Kızımın 10 defa uyandığı gecenin sabahında eşimin “Kızımız bu gece ne de güzel uyudu, hiç de uyanmadı” demişliği vardır. Zira anne bebeğin uyandığını en derin uykusunda bile fark edip, olaya müdahale edebiliyor. İnsanlığın varlığı açısından hoş bir durum elbette ama uykunuzu almak istediğinizde bebeğinizden uzakta olmanızda ve bebeğinizin güvenli ellerde olduğunu bilmenizde fayda var.

9-Hayat mottonuzu “Mutlu Anne Mutlu Bebek” olarak belirleyin

Kadının kendine zaman ayırmasının bebeğiyle ilişkisinin daha sağlıklı olmasına katkı yapacağı unutulmamalıdır. Annenin mümkünse diğer bebeği olan annelerle bir araya gelebileceği etkinliklerde bulunması duygusal olarak iyileşmesine katkı yapar. Sosyal etkileşimlerin kısıtlanması çökkün duygu durumunın artmasına neden olabilir. İnsanın sürekli dar bir çevrede vakit geçirmesi sosyal rol ve kimlik kaybı gibi algılanabilir. Bu yüzden siz siz olun “çocuklu yolcularımızın önce kendi, sonra çocuklarının maskelerini takmaları gerekmektedir” tadında “Mutlu anne, mutlu bebek” mottosuyla gününüzü organize edin!

10-Anne/Kayınvvalide/Kardeş ile Aranızı İyi Tutun

Önceden ne olmuşsa olmuş, vakit en yakın kadın akrabanızla buzları eritme vakti! Hastaneden geldiğiniz ilk günlerde(en az 40 bile değil hatta 2 ay) yanınızda anneniz/kayınvalideniz/kız kardeşiniz olsun. Annem 40 gün boyunca kaldı, çok faydasını gördüm. Anne gibisi yok! Artık erkeklerin de resmi 3 gün babalık(mazeret) izniyle haftasonu birleşince evde anneyle geçirdikleri vakit 1 hafta etse de, sayılı gün çabuk geçecek. Siz duş yaparken, yemek yerken, yürüyüş yaparken, arkadaşlarınızla buluştuğunuzda emin olan onlara çok iş düşecek, üstelik bunu severek yapacaklar. Ne de olsa kan çekiyor, değil mi?

O zaman sıradaki parça tüm bu süreci geçirmiş anneler ve yeni annelere gelsin; kışkış cinler kışkış yallah cinler yallaaah!

Meleklerimizden Kadıköy Anneleri kurucusu Sevgili Aslı Altınok Erdal nam-ı diğer Muhtar Anne‘ye bu güzel bilgileri ve #tavsiyeleri için teşekkür ediyoruz.Bir diğer yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz 🙂

Paylaş.

Yorum Yazın