Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

MART AYI SEBZELERİNDEN YAPILACAK 5 TARİF TAVSİYESİ

0

tavsiye-melekleri-sibel

Meleklerimizden geleneksel yemeklere ve  Balkan lezzetlerine meraklı, değişik tatları araştıran ve deneyen Sibel Berkem sizler için mart ayı sebzelerinden yapılacak birbirinden güzel 5 tarif #tavsiyesinde bulunuyor;

Sizlerle Mart ayı sebzeleri ile yapabileceğiniz bir kaç tarif paylaşmak istiyorum. Ülkemizde her ne kadar sera tarımı çok yaygınlaşsa da doğal tarım yöntemleri ile yetiştirilen sebzelerin lezzeti daha bir başka oluyor. Biz, ülke olarak mis gibi körpecik sebzeleri yiyebildiğimiz, doğal tarım yöntemlerinin henüz tam olarak terkedilmediği için çok şanslıyız. İzmir’de uygun iklim koşullarından dolayı sebzeleri daha turfanda olarak yeme şansına sahibiz. Ege ve Akdeniz bu yönden diğer bölgelere göre daha şanslı. Bu yıl sert giden hava koşulları sebze takvimi de biraz değiştirdi desem yeridir.

 

İzmir’de, enginarı şubat sonundan itibaren manav tezgâhlarında görmeye başlarız. Mart ayında bollaşır, önce sakız enginarlar pazar tezgâhlarında yerini alır daha sonra gene, Çeşme’de yetişen diğer enginar türleri gelir. Bizde enginar sezonu çok uzun sürer. Üzülerek söylüyorum ki bu yıl enginarların bir kısmına soğuk vurmuş ve bazı tarlalara ikinci kez enginar ekiliyormuş. Birde enginar sevenler için güzel bir haberim var. Bu yıl 2-3 Mayıs’ta Urla’da 1. Uluslararası Urla Enginar Festivali düzenleniyor. Ziyaret etmek isteyenleri bekleriz. Mayıs’ta İzmir ve Urla çok güzel olur.

 

Mart ayının tarla sebzeleri bakla, kuşkonmaz, pancar, sultani bezelye ve turptur. Limon bol miktarda bulunur. Meyve olarak tam portakallar bitti derken yafa portakalı ve kan portakalı çıkar.

tavsiye-melekleri-sultani-bezelye

 

Sizlere #tavsiye edeceğim ilk sebze sultani bezelyenin tarifini vermek istiyorum. Sultani bezelye, mart ayının başında çıkıyor ve tezgâhlarda görmenizle kaybolması bir oluyor. Yaprak bezelye de denilen sultani bezelyenin kabuğunda diğer bezelye türlerinde olduğu gibi sert kısım bulunmaz. Bu bezelye kabuğu ile birlikte tüketilir. Çok fazla taneli değildir.

 

Sultani bezelyenin zeytinyağlısı çok güzel oluyor. Ayrıca sultani bezelyeden et, tavuk ve balığın yanına nefis garnitürler yapabilirsiniz. Ben size zeytinyağlı sultani bezelye yemeğimin tarifini vermek istiyorum.

 

ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE

Malzemeler
500 gr sultani bezelye
5 adet taze bebek patates yoksa 1 adet patates (doğranmış)
1 adet kuru soğan (küçük doğranmış)
2 adet havuç (doğranmış)
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Dereotu sapları
1 su bardağı kaynar su

Hazırlanışı;
Bezelyeleri yıkayıp kılçıklarını temizleyin ve bir bir kabın içerisinde suda bekletin. Tencereye yağı koyun, yağ kızınca soğanları koyup kavurun. Doğranmış havuç ve patatesleri de ekleyip 3-4 dakika daha soteleyin. Suda bekleyen bezelyelerin suyunu süzdürün ve tencereye koyun. 1 su bardağı kaynar su ve tuz, karabiberini ekleyip kısık ateşte pişirin. Bezelyeler çok çabuk pişer onun için kontrolü elden bırakmayın. Soğuyunca servis tabağına alın dereotu ile süsleyip servis yapın. Afiyet Olsun.
Ben zeytinyağlı yemekleri her zaman pilav tenceresi veya karnıyarık tenceresi tabir ettiğimiz yayvan yani geniş tabanlı tencerelerde pişiriyorum. Böylelikle sebzeler çok fazla üst üste gelmiyor eşit ve dengeli pişiyor.

tavsiye-melekleri-kuskonmazli-tavuk-sarma

 

Diğer bir #tavsiye sebzemiz kuşkonmaz. Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimindeki makiliklerde yabani kuşkonmaz bulabilirsiniz. Ege’de yabani kuşkonmaz tilkişen, tilkimen ve tilki kuyruğu adları ile bilinir. En çok da yumurtalı kavurması yapılır. Ülkemizde kuşkonmaz tarımı da son yıllarda yapılmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Çok faydalı bir bitkidir.

KUŞKONMAZLI TAVUK SARMASI

Malzemeler
6 adet tavuk göğüs fileto
24 adet kuşkonmaz
6 dilim dil peyniri veya taze kaşar peyniri
Tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı kadar bayat ekmek kırıntısı
Sos için malzemeler
1 su bardağı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı parmesan peyniri (rendelenmiş)
1 fiske kuru kekik
1 çay kaşığı kurutulmuş kereviz yaprağı veya fesleğen
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı;
Taze yeşil kuşkonmazın alt 1/3’lük kısmının kabuğunu soyun.
Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı keserek atın.
Tuzlu kaynar suda en fazla yedi dakika haşlayın.
Daha sonra kuşkonmazların suyunu süzüp, soğuk veya buzlu suya alarak pişme sürecini durdurun.
Fırını 200 derecede ısıtın.

Filetoları 0,5 cm kalınlığa gelecek şekilde döverek inceltin.(Yaklaşık 15×15 cm ebadına gelmelidir).
Tavuk filetolarını tuzlayın ve her bir filetoya bir dilim peynir koyun. Haşlanmış kuşkonmazları filetolara eşit şekilde paylaştırın ve her birini rulo halinde sarın. Fırın kabının tabanını bir yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Tavuk sarmalarını tepsiye dizin.Sosu hazırlamak için bir kasede sos malzemelerini karıştırın ve filetoların üzerini tamamen kaplayacak şekilde sürün.Ekmek kırıntılarını sosun üzerine serpin. Tepsiyi fırına sürün ve 25-30 dakika pişirin.

tavsiye-melekleri-ayvalik-tarti

Tuzlu tartları sevenler için bol yeşillikli Ayvalık Tartı’nı tavsiye ederim. Mart ayında yeşillikler pazar tezgahlarında bol miktarda bulunuyor. Ege’de bu yönden çok şanslıyız. Tarla kenarlarından, kırlardan, bayırlardan toplanıp pazarlara gelen otlarla çok güzel salatalar, kavurmalar, çorbalar ve börekler yapılıyor. Ege’de lor peyniri de özellikle Tire ve Ayvalık Loru’ da çok meşhurdur.

 

Ayvalık loru ve yeşilliklerle yaptığım tartın tarifine gelince, ben tartta arapsaçı kullandım. Siz arapsaçı bulamazsanız rezenenin taze yapraklarını kullanabilirsiniz onu da mı bulamadınız dereotu miktarını artırın o zaman… Sevdiğiniz otlardan kendinize göre de bir çeşitleme yapabilirsiniz.

 

AYVALIK TARTI
Ölçü olarak 200 ml bardak ve 26 cm’lik tart kalıbı kullandım.

Malzemeler
4 su bardağı + 1/4 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı, çiçek yağı karışık)
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat (5 gr lık paket)
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Harcı için malzemeler
1 su bardağı Ayvalık loru (Lor peyniri)
2 yumurta
2 adet kabak
2 adet taze soğan (kıyılmış)
4-5 adet arapsaçının ortasındaki en taze filizleri (rezene yaprakları da olur)
5-6 sap maydanoz
5-6 sap taze nane
5-6 sap dereotu
Taze çekilmiş karabiber
Pul biber (isteğe bağlı)

Hazırlanışı
Yeşillikleri yıkayıp incecik kıyın. Hamur yoğurma kabına 4 su bardağı unu ve karbonatı eleyin.Tuz ve şekeri ekleyip ortasını havuz gibi açın.Yoğurt ve sıvı yağ karışımını da ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak un miktarı yetmezse ekleyin. Ben ¼ su bardağı daha un ekledim.Yoğurma işlemi bitince strech filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.

Hamur beklerken;
Fırını 175 derecede ısıtın. 26 cm’lik kalıbı katı yağla yağlayın.2 adet yumurtayı bir kasede çırpıp bir kenarda bekletin. Son aşamada kullanacağız.

İç harcın hazırlanışı;

Kabakları rendeleyin. Avucunuzda suyunu sıkıp bir kasenin içine koyun. Lor peynirini ekleyin. Arapsaçının filizlerini doğrayın. Kıyılmış yeşillikleri, baharatları ekleyin. Hamuru buzdolabından çıkarın ve yağlanmış kalıbın ortasına koyup elinizle kenarlara doğru yayın. Kalıbın kenarına bir parmak kadar yükseklik yapın. Hazırladığınız dolgu malzemesine çırpılmış iki yumurtayı ilave edip iyice karıştırdıktan sonra hamurun üzerine yayın. Fırının alttan ikinci katında 30 dakika kontrollü olarak pişirin.

tavsiye-melekleri-enginarli-pilav

Girişte enginardan çok bahsettim, onun için enginarlı tarif olmazsa olmaz dedim. Enginarlı pilav denemenizi tavsiye edeceğim. Genelde pilavlarımı tereyağı ve zeytinyağı karışık yaparım ama enginarlı pilavda sadece zeytinyağı kullanıyorum.

ENGİNARLI PİLAV

Malzemeler
2 su bardağı pilavlık pirinç (baldo kullanmanızı tavsiye ederim)
2,5 su bardağı kaynar su (enginarları haşladığınız su)
4 adet enginar çanağı
2 adet taze soğan (ince doğranmış)
Dereotu (Kıyılmış)
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı;
Pirinçleri üç dört kez yıkayıp süzün. Bir tencereye enginarları haşlamak için su koyun ve kaynatın. Üç dört damla limon suyu ve tuz ekleyin. Su kaynayınca enginar çanaklarını tencereye koyun ve enginarlar yumuşayana kadar haşlayın.

 

Enginarları haşladığınız suyu atmayın pilavda kullanacağız. Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Yağ kızınca pirinçleri koyup kavurun. Soğanları ekleyip birkaç dakika daha kavurun ve pilavın tuzunu ekleyin. Haşlanmış enginarları kabaca ama mümkün olduğunca eşit doğrayıp kavurduğunuz pirincin üzerine koyun ve 2,5 bardak enginarların haşlama suyundan ekleyin.Ocağı iyice kısıp tencerenin kapağını kapatıp on beş dakika pişirin ve ocağı söndürün. Pilavın demlenmesi için tencereyi kapağı kapalı olarak on beş dakika daha dinlendirin. Servisten hemen önce kıyılmış dereotunu ekleyip pilavı karıştırıp servis yapın.

tavsiye-melekleri-portakal-receli

Geriye sebzelerden pancar, turp ve bakla ile tavsiye edebileceğim yemek tarifleri kaldı, fakat ben sizlere annemin usulu ile dilim portakal reçeli tarifi vermek istiyorum. Bu tarif en az elli yıllık bir tarif. Benim için en özel ve en güzel tarifler annemin tarifleri. Mart ayı gelip de yafa portakal çıkınca bizim evde hemen dilim portakal reçeli yapılırdı. Annem dilim portakal reçelinin mutlaka yafa portakalı ile yapılması gerektiğini söyler. Çünkü yafa portakalının kabukları çok daha kalın ve etli oluyor. Reçelin şurubunu kan portakalının suyu ile yapar. İşte annemin güzel reçelinin sırrı bu. Mevsimlik iki çeşit portakal ve sonuç, harika bir lezzet. Hepinize tavsiye ediyorum. Ben bu reçeli daha dün yaptım taze taze paylaşmak istedim.

DİLİM PORTAKAL REÇELİ

Malzemeler
1 kg yafa portakal
1 kg toz şeker
250 ml kan portakalı suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığının ucu ile tuz

Hazırlanışı;
Yafa portakalları yıkayın ve rendenin ince kısmıyla yüzeysel olarak rendeleyerek dış kısmını sıyırın. Limon veya turunç reçeli gibi acımsı olmuyor. Derin almanıza gerek yok.Bir tencereye su koyun, su kaynayınca portakalları içine atın. 7-8 dakika kaynatıp ocağı söndürün. Portakalları soğuk su (oda ısısında ) dolu başka bir kabın içine alarak soğutun. Soğuk suyun içinde yaklaşık 24 saat bekletin ve beklerken dört beş kez suyunu değiştirin. Reçel yapacağınız tencereye 250 ml kan portakalı suyunu koyup üzerine toz şekeri ekleyin.
Ara sıra karıştırarak on beş dakika kaynatın. Aynı anda portakalları da yarım cm kalınlığında kabuklarıyla birlikte halkalar halinde dilimleyin. On beş dakika kaynattığınız şurubun içine dilim portakalları tencereye atın. Portakalları attıktan sonra başlangıçta oldukça köpüklenecek. Köpüğü gidermek için bir tatlı kaşığı kadar tereyağı ve bir fiske tuz atarsanız köpüklenme sona erer. Portakalın kabukları hafif yumuşayınca ocağı söndürün. İyice yıkanmış sterilize olmuş kavanozlara (ben kavanozları bulaşık makinesinde yıkıyorum) portakal dilimlerini steri bir maşa yardımı ile düzgünce yerleştirin.

 

Üzerine üstte bir buçuk cm boşluk kalacak kadar şurubu ekledikten sonra ağzı açık olarak soğumaya bırakın. Kavanozu temiz kapakla kapatıp ışık almayan serin bir yerde bir yerde saklayın.

 

Meleklerimizden Sibel Berkem‘ bu güzel tarif #tavsiyeleri için teşekkür ediyoruz:)раскрутка сайта seo продвижение

Paylaş.

Yorum Yazın