Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

OKUL SEÇİM KARARINI NASIL VERMELİ?

0

 

Anne babaları internette ki yanlış bilgilerden kurtaran, Fikirdenk’in kurucularından Sena Baran, Okul Seçimi Kararında Yardımcı Olacak 5 #tavsiye’de bulunuyor;

 

Okul kararımızda bizim için en önemli kriter “çocuğumuzu iyi tanımak ve hem onun yapısına hem de bizim ebeveynlik tarzımıza uygun olan okulu seçmek olmalı. Düşebileceğimiz en temel ve ortak hata da, okula göre yaşam biçimini düzenlemek ya da değiştirmek olabilir. Okulu yaşam ve aile döngümüzün ortasına oturtup, geri kalan her şeyi ona göre değiştirmek yerine, temel tercihlerimize ve çocuğumuza bakarak okula belli bir pay verip, seçimi buna göre belirlemek bana daha kolay bir tercih gibi geliyor.

 

Mevcut eğitim sistemimize bakarak devlet okulu mu? Özel okul mu? diye seçimde bulunmaya mecburuz. Her ikisinin de müfredatlarının çoğu başlıkta aynı olduğunu düşünürsek, ders dışı faaliyetler ve uygulamalı öğrenim öne çıkıyor. Açık hava ve bahçe imkanı, uygulamalı laboratuvar dersleri, bireysel yeteneklere yaklaşım, yabancı dil desteği, sanat ve spor başlıklarındaki etkinlikler çocukların gelişimi için önemli. Devlet okullarında bu özelliklerin dışarıdan desteklenmesi gerektiği akılda tutulmalı.

 

Seçiminiz özel okul olacaksa; aldığı bedelin yaklaşık % 70-80′ini doğrudan öğrencisi için kullanıp kullanmadığını sorgulamak gerekir. Öğretmenlerinin sürekli gelişimi ve eğitim becerilerinin arttırılmasına, okul içinde öğrencilerin kullandığı fiziksel olanaklara, uygulamalı sanat ve spor imkanlarının artmasına kullanıyor olmalı, aksi takdirde ticari bir işletmedir. Bu başlıkları okul görüşmelerinde idari yetkililerle görüşebilirsiniz. Okulları mutlaka gezmeli ve diğer velilerin tavsiyeleri kadar kendi iç sesinizi, edindiğiniz kişisel izlenimlerinizi de değerlendirmelisiniz. Her çocuk farklı olduğu gibi her velinin yaklaşımı da farklı olabilir.

 

Çocukların farklı dönemlerde farklı ihtiyaçları öne çıkıyor. Okul hayatına yeni başlayan küçük öğrenciler için uyku süreleri, okula ne kadar sürede gidip geldikleri, okuldaki beslenme saatleri, sınıfların kaç kişilik olduğu, öğrencilerle ilgilenen öğretmenlerin eğitim seviyeleri dikkate alınmalı.

 

Türk eğitim sisteminde de sürekli bir değişim olduğunu göz önüne alırsak, bir çocuğun herhangi bir eğitim kurumunda 10-12 sene kesintisiz devam edeceğini planlamadan seçim yapmayı önemsiyorum. İlkokul ve ortaokulu bir arada olan bir kurum, sonrasında lise seviyesinde bir değişiklik de çocuğumuzun bireysel gelişimine yararlı olabilir. Her dönemi kendi içinde değerlendirmek, güncellenen sistem ve eğitim kurumlarının yaklaşımını yakından takip etmek benim sorumluluğum diye düşünüyorum.

 

Sena Baran‘a bu yararlı tavsiyeleri için çok teşekkür ediyoruz 🙂продвижение

Paylaş.

Yorum Yazın