Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Oruç Tutanlar İçin Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri

0

Ramazan ayında beslenme düzenimizde birçok değişiklik yaşanır. Alışkın olduğumuz üç öğün yemek yerine iki öğün ile kısıtlandığımızda, doğru ve planlı beslenmenin önemi de çok daha fazla. Siz de oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsanız, aşağıdaki önerilere mutlaka göz atın.

Bu ramazanda yaklaşık 16 saat boyunca sıvı veya katı besin tüketilmiyor olacak. Bu nedenle iftar, sahur ve ara öğünlerde tükettiğiniz ürünlere biraz daha fazla özen göstermeniz oldukça önemli.

Sahuru Kesinlikle Atlamayın

Sahura kalmak, uykunuzu böler. Ancak sahura kalkmadan oruç tutmak, uykusuzluktan çok daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Sahuru yatmadan önce yapmak, doğru bir yöntem değildir. Vücudumuz uyurken de enerji harcar. Bu nedenle sahuru kesinlikle atlamayın.

Sahur İçin Özen Gösterin

Sahurda yalnızca peynirli sandviç tüketmek, gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz birçok besin maddesinden mahrum kalmanıza neden olur. Bu nedenle sahurda tüketeceğiniz besinleri özenle seçmelisiniz.

Kan şekerinizin düşmesini engellemek ve açlık hissine mümkün olduğunca engel olabilmek için yavaş sindirilen, besin değeri yüksek yiyecekleri seçmelisiniz. Bir kase çorba ve kuru bakliyatla hazırlanmış et yada tavuk tüketmek, hem sıvı ihtiyacınıza hem de besin çeşitliliğine yardımcı olur.

Su İçmeyi Unutmayın

Ramazan ayında en sık duyduğumuz cümleler; “Açlık değil de susuzluk çok zor” şeklindedir. Bu nedenle iftar ve sahurlarda bolca su içmeyi kesinlikle aksatmayın.

Su eksikliği, vücudun genel işleyişini oldukça hızlı şekilde bozar. Yeterli su tüketilmediğinde baş ağrıları, halsizlik ve mide sorunları baş gösterebilir. Sahur ve iftarda en az 2 litre su tükettiğinizden emin olun.

İftarınızı Hafif Geçirin

İftarda tüketilecek bol yağlı yiyecekler, kalbinize ve genel sağlığınıza çok zararlıdır. Bu nedenle ne yediğinize ve ne kadar yediğinize özen göstermelisiniz.

İftarda bir kase çorba ve sebze ağırlıklı bir yemek tüketmek, sonrasında ise atıştırmalık şekilde ceviz ve badem gibi lif oranı yüksek gıdaları tercih etmek önemlidir.

Ara Öğünleri Atlamayın

İftar ile sahur arasında en az iki kez ara öğün tüketmeniz, metabolizmanın daha aktif olmasına yardımcı olur. Meyve ile tercih edeceğiniz yoğurt ya da ceviz içi, sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak.

Paylaş.

Yorum Yazın