Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

Yılbaşı Gecesi Beslenme Tavsiyeleri!

0

kTıpkı bayramlarda olduğu gibi yeni yılı karşılarken katıldığımız eğlenceler de ziyafetler üzerine kuruluyor. Yılbaşına özel hazırlanan sofralarda sevdiklerimizle saatlerce masa başından kalkmıyoruz. Mezeler, başlangıçlar, ana yemek, tatlı ve atıştırmalıklar derken kendimizi son derece rahatsız hissetmeye başlıyoruz.

Yılbaşında lezzetli yemeklerin tadına bakıp rahatsız olmamak için yapılacak bir şeyler mutlaka olmalı! Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak’tan Yeni yılı harika bir sofrayla karşılamak isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Bakalım birçoğumuzun zayıflama ve daha sağlıklı yaşama kararı aldığı yılın son gecesinde yemek seçimlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

Kendinizi iyi hissettirecek yemek seçimleri yapın ve yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişip, kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; 1-2 dilim yağsız dil peyniri ve grisini, taze meyve ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi seçimlerdir.

Yemek öncesi peynir, salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yanında kestaneli pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yemeyin ve çorba içmeyin çünkü hepsi karbonhidrat grubunda yer almaktadır. Tatlı yemek istiyorsanız pilav almamanızı öneririm.

Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma, sorbe gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir.

Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, brokoli, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.

Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 şam fıstığı, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.
Hayır demeyi öğrenin

Sağlık lugatınızda bulunması gereken en önemli sözcük “hayır” olmalıdır. Lezzetli gözüken ve yılbaşına özel olarak hazırlanmış olan birçok ikram aynı zamanda çok kalorili de olabiliyor bu nedenle içeriğinden tam olarak emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Kendinizi tanıyın ve duygularınızdan emin olun. İkramlar ve ısrarlar karşısında iradenizi test edin; “evet, çok güzel gözüküyor ancak teşekkürler” demeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Unutmayın, mideniz çöplük değil.

Paylaş.

Yorum Yazın