Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

BUGÜN DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

0

tavsiye-melekleri-dünya-tiyatro-günü

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Ulusal bildirisi 2015 yılının “Haldun Taner Yılı” olarak ilan edilmesi dolayısıyla eşi Demet Taner tarafından kaleme alındı. Türk tiyatrosunun en önemli yazarlarından biri olan Haldun Taner’in 100. yaşını kutladığımız bu yıl, tiyatroya gönlünü veren, emek veren her oyuncunun, izleyicinin Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyoruz. Siz Tavsiye Melekleri ile Demet Taner’in Dünya Tiyatrolar Günü için kaleme aldığı Ulusal bildiriyi paylaşıyoruz:

Bugün Dünya Tiyatro Günü

Tiyatrolar bu akşam kapılarını izleyicilerine ücretsiz açıyor.
Fikirlerine saygı duyulan, söyleyecek sözü olan, tiyatroyu bilen kişiler, her yıl hazırladıkları bildirilerle tiyatronun önemini seyirciyle paylaşıyorlar.

Bu yıl ise bu onurlu görev, Haldun Taner’in doğumunun 100. yılını kutlamamız dolayısı ile bana verildi.

Sanat olmasaydı, yaşamı güzelleştirmenin ve zorluklarına katlanabilmenin ne kadar güç olacağını düşünüyorum. Bütün olumsuzlukların, çirkinliklerin, sömürünün, çağlara göre şekil değiştirse de hep var olduğuna, insanlık onurunu korumanın, geleceğe olan inancın, sanatla ve sanata gönül vermiş insanlarla, bir panzehir gibi etki yaptığına, onların varlığıyla insanlık yürüyüşünün anlam kazandığına inanıyorum

Tiyatro neden önemli: Çünkü, Haldun Taner’in deyişiyle “Tiyatro, uygarlığı, bütün yurt sathına ulaştıran çok etkin bir sanat dalı“ da ondan.

Bir oyununun önsözünde şunları söylüyor:

“Tiyatro elbet insanlığın ortak malı. Tiyatro tarihi her ulusa ortak ve zengin bir birikim sağlıyor. Ama her ulus da ona yüzyıllar boyu kendi özelliğinden katkılarda bulunmuş, bulunuyor. Tiyatro alanındaki yeni görünen yolların çoğu işte hep bu eski ve yeni yöresel katkılardan doğuyor.”

Tiyatro; yüzümüze tuttuğu aynada kendimizi görmemizi, anlamamızı, yalnızca bizim mi, tüm insanlığın sorgulanmasını sağlar. Kendi toplumunun yanlışlarına parmak basarken, insana yönelir, insanı anlatırken insanlığa seslenir. Dünyanın en küçük bir ölçeği olan sahneden, insandan insana, oyuncudan seyirciye geçen duygu ve düşüncelerle, seyirciyle bütünleşir. Onun için seyirci tiyatronun olmazsa olmazıdır. Bütün bunların olabilmesi için ise; eleştirel aklın, özgür düşüncenin var olması gerekir.

Sanatın kökleri, ilk çağlardaki ilkel insanın dünyasına kadar uzanıyor. Bugünün tiyatrosu ise Antik Yunan’dan bu yana yıllardır varlığını sürdürüyor. Bizim tiyatromuz, geçmişten geleceğe doğru yol alırken, Cumhuriyetin kazanımları ve Atatürk’ün sanata, kültüre ve sanatçıya verdiği değerle zenginleşmiş.

Dünya hızla değişiyor, ama insanın gereksinmeleri hiç değişmiyor. Benzerliklerimiz ve farklılıklarımız, inançlarımız ve düşüncelerimiz, bir anlamda zenginliğimizi yaratırken, aslında hepimiz, insanlık denen bir ortak paydada buluşuyoruz. Bu noktada herkesin sevgiye, anlayışa, barışa, yaşamı paylaşmaya ihtiyacı var. Sevgiyle her şeyi kucaklamak için; karanlık değil, aydınlık gerek. Bütün çirkinlikleri güzelleştirmek için, haksızlıkları silmek için, Aydınlık!

Öyleyse bütün yurdumuzu tiyatro sahneleriyle donatalım. Tiyatroları çoğaltalım. Tıpkı dağları aydınlatan çoban ateşleri gibi, yurdumuzu sahnelerin ışığıyla aydınlatalım.

Sözlerimi, Haldun Taner’in sözleriyle noktalıyorum.

Çünkü: “Türkiye anlamına gelen bizden, insanlık boyutundaki bize uzanmak istiyoruz.’’  Demet Taner

Demet Taner, Dünya Tiyatrolar Günü’nünde bu bildiriyi yayınlayarak tiyatronun dünyadaki barışa, birbirimizi daha çok sevmemize katkıda bulunacağının altını çiziyor. Ne var ki, Türk toplumu olarak tiyatroyu yeterince ilgi göstermiyoruz.. Bunun nedeni ne olabilir?

Türk izleyicilerinin ilgisini çekecek oyunlar mı sergilenmiyor yeterince yoksa televizyon dizilerini izlemekten mi alamıyoruz kendimizi ?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?продвижение

Paylaş.

Yorum Yazın