Yaşamınızı kolaylaştıran tavsiyeler burada...

ORGANİK GIDA TÜKETMEK İÇİN TAVSİYELER

0

TAVSİYE-MELEKLERİ-ORGANİK-GIDA

Maslov’un ihtiyaçlar piramidinin ilk basamağında yer alan beslenme  insan hayatının  vazgeçilmezlerinden bir tanesi.  Proteinler, karbonhidratlar ve yağlar , doğduğumuz andan itibaren büyüyüp gelişmemizde önemli rol oynar. Bir besin grubunu yeterli miktarda tüketmediğimizde bunun yansımalarıyla anında karşılaşırız.

Vücudumuz beslenme alışkanlıklarımızı yansıtan bir aynadır. Son günlerde sağlıklı beslenme bilincini oluşturmak için söylenen mottolardan biri bu durumu özetliyor; “Ne yersen osun!”. Modern tıbbın kurucusu olan Hipokrat, “Yiyeceklerimiz ilaçlarımız, ilaçlarımız yiyeceklerimiz olsun.” demiş. Peki bugün soframıza koyduğumuz yiyecekler ilacımız olabilir mi?

Son günlerde kötü görünen bir sebze aldığımızda organik besinler yiyormuşuz gibi bir algı oluştu. Devasa çilekleri her ısırışımızda sanki boğazımızdan aşağıya hormon bombaları geçiyor. Pazarda, markette alışveriş yapan herkes sergideki yiyeceklerin en “defolu”  görünenlerini seçmeye çalışıyor.

Kulaktan dolma bilgilerle besin seçimlerimizi eski günlere göre nispeten bilinçli yapmaya çalışıyoruz. Peki gerçekten neden organik gıdalar tüketmemiz gerektiğini biliyor muyuz?

MISIR

Yemek denilince aklımıza ilk gelen şey lezzettir ve organik tarımla üretilen ürünler, tarım ilaçlı, katkı maddeli gıdalara göre tabii ki daha lezzetlidir. Buna en iyi örnek mısırdır. Bir çoğumuzun çocukluğunda yazın popüler atıştırmalığı olan haşlanmış mısır artık eski lezzetine sahip değil. Bu nedenle süt mısır artık nadiren karşımıza çıkıyor.

Organik tarım ürünlerini tercih etmemizin bir diğer nedeni ise sağlık! Fast-food yiyeceklerden uzak dursak da, şekeri ağzımıza almasak da sağlıklı yiyecekler tüketmediğimiz sürece gerçek anlamda kaliteli beslenmiş sayılmıyoruz. Kendimizi endüstriyel gıdalardan koruyup tarım kimyasallarına mahkum etmiş oluyoruz.

Organik besinler yetiştirilirken hormon, antibiyotik, böcek öldürücü, suni gübre gibi sentetik kimyasallar kullanılmaz. Bu durum, organik tarımdan elde edilen verimi  azaltsa da insan sağlığını tehdit eden bir durum oluşturmaz.

ORGANİK-TARIM

Kimyasal tarım ilaçlarının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği bir gerçek. Tarımda daha kaliteli ürün elde edebilmek için kullanılan böcek ilaçları, hormonlu gübreler gibi kimyasallardan  en çok etkilenen kişiler yaşlılar, çocuklar ve tabii ki tarlada çalışan işçiler.

Tarım ilaçlarının ve hormonlu gübrelerin yan etkisi yalnızca  kanser değil. Hormonlarla desteklenerek kısa zamanda olgunlaştırılan tavuklar, sebzeler ve meyveler çocukların ergenlik dönemine daha erken yaşlarda girmelerine ve geliştirdikleri hücrelerin sağlıksız bir yapıda olmasına neden oluyor. Bu durum da ilerleyen yaşlarda beliren çeşitli hastalıklara sebep veriyor.

Organik ürünlerle beslenerek; hem kendimizi hem de sevdiklerimizi gıdalarda gizlenen bu tehlikeden koruyabiliriz.

TAVUK-ORGANİK

Organik yiyeceklerin diğerlerine göre daha yüksek fiyatlı olduğu bir gerçek. Bu noktada da güzel bir strateji belirleyerek mutlaka organik olarak tüketilmesi gereken besinleri belirleyebilir ve ailece bir alışveriş planı yapabilirsiniz. Bu şekilde ev ekonomisinde dengeyi sağlamış olursunuz.

Et , tavuk ve yumurta mutlaka organik tüketilmesi gereken besinlerin başında yer alıyor. Doğal ortamda yetiştirilmeyen hayvanlar, beslendikleri ortamda yoğun olarak sağlığa zararlı maddeleri vücutlarına alıyor ve bu maddeler hayvanların yağ dokularında uzun süre depolanıyor. Dolayısıyla bu türlü yetişen et, tavuk ve yumurta gibi gıdaları tükettiğimizde o zararlı kimyasalları direkt olarak kendi vücudumuza almış oluyoruz.

Organik tavuk, et ve yumurta daha uzun sürelerde pişse de hem çok daha besleyici ve lezzetli olduğunu göreceksiniz.

SEBZE

Sebze ve meyvelere gelince mutlaka organik tüketilmesi gerekenler listesinin başında  elma, tatlı biber, kereviz, tüysüz şeftali, çilek, kiraz, marul, üzüm, armut, ıspanak ve patates geliyor.

Brokoli, patlıcan, kabak, muz, kivi, kuşkonmaz, mango, ananas, mısır, avokado ve soğan ise organik olmasa da güvenle tüketilmesinde sakınca olmayan ürünler listesinde bulunuyor.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, organik besinlerle ilgili sorularımızı cevapladı. Gamze Şanlı Ak’ın organik gıdalar hakkındaki görüşlerini  BURAYA TIKlayarak öğrenebilirsiniz!

Meleklerimiz, bizler mutfağımızda sağlıklı beslenmeye ve bilinçli bir şekilde alışveriş yapmaya özen gösteriyoruz. Peki sizler organik gıdalar konusunda bize neler tavsiye edersiniz? Melek yorumlarınızı bekliyoruz 🙂

Paylaş.

Yorum Yazın